Új népviseletekkel gazdagodott a Csonkatorony Néptáncegyüttes

XV. SZENT ANNA NAPOK
2018-07-27
Csíkszenttamási Falunapok – Összefoglaló
2018-07-31

Új népviseletekkel gazdagodott a Csonkatorony Néptáncegyüttes

Az erdélyi magyarság hagyományos értékei közül egyik kiemelkedő terület a néptánchagyomány.  A felcsíki települések táncoktatói nagy figyelmet fordítanak a népdalaink, népzenénk, néptáncaink megőrzésének, továbbadásának és átörökítésének. A néptánctanítás nagymértékben hozzájárul a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar identitás megtartásához, amire napjainkban is nagy szükség van.

A csíkszenttamási Csonkatorony Néptáncegyüttes 2004 óta lelkesen hozzájárul a felcsíki táncrend megőrzéséhez, a népi tánckultúra, népi értékeink őrzői. Ezzel az értékes munkával nagymértékben hozzájárulnak saját értékeink fennmaradásához, átörökítéséhez.   

  A Csoóri Sándor alap pályázati kiírásából elnyert támogatás a  csíkszenttamási Csonkatorony Néptáncegyüttes népviseleti gyüjteményét fogja bővíteni. Új vidékek új táncaihoz új viseleteket tudtunk beszerezni. 11 pár férfi és 11 pár női keményszárú csizmával, 10 db. Női mezőségi viselettel és 10 db férfi mellénnyel lett gazdagabb a Csonkatorony Néptáncegyüttes ruhatára. Új műsorokat szándékszunk készíteni a közeljövőben és ezekhez a műsorokhoz fel tudjuk használni a most elkészült mezőségi népviseletet és a csizmákat, ez a hagyományőrző csoport zökkenőmentes működését fogja szolgálni.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.