Hagyományőrző csoportok

Csonkatorony Néptáncegyüttes

A 2004-ben alakult Csonkatorony Néptáncegyüttes több mint 100 személyből áll. A kicsi Babszemek csoportban 40- 45 gyermek tanulja a néptáncot, a fiatal csoportban, amelyet csak Ifjak néven emlegetnek, 16 táncos van, és az Öregek tánccsoportjában további 20- 22 táncos szerepel.

A tánccsoportok az utóbbi években több külföldi és belföldi turnén vettek részt. Több alkalommal álltak színpadra Gyenesdiáson Csíkszenttamás Balaton parti testvértelepülésén. Négy alkalommal álltak színpadra Călimăneșten, ahonnan I. II. és III. díjakat hoztak. Suceavan II. Díjat kapott két alkalommal is a Csonkatorony Néptáncegyüttes. Évente folyamatosan turnéznak, részt vesznek minden eseményen, ahová meghívják, a megyében, az országban és a határon kívül is.

A Csonkatorony Néptáncegyüttes Zenekara

A Csonkatorony Néptáncegyüttes Zenekara szerves része a táncegyüttesnek, de még is meg kell említeni külön. Ezek a zenészek mindenhol ott vannak, ahová megy a tánccsoport. Önzetlenül kísérik a tánccsoportokat és húzzák a talpalávalót. A zenekar prímása Ágoston Imre Călimăneșten II. díjat kapott, itt a zenekar különdíjban is részesült. Besztercén a zenekar prímása újabb II. díjat kapott.

Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar

Csíkszenttamáson a fúvószene hagyománya az 1920-as évektől indult, hisz Bálint Vilmos plebános volt az, aki egész Csíkban elsőként alakított fúvószenekart. A későbbiekben, 1945-től Bara Ignác kántor majd 1981-től Márton Dénes vállalták fel a zenei oktató munkát. Tehát a fúvószene kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de szerves része volt a falu kulturális életének.
A hagyományt újrateremtve 2008-ban megalakult a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar a helyi Bálint Vilmos Általános Iskola 5-8-as diákjaiból. Az újonnan alakult zenekar hangszereit a Csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság vásárolta és 3 éves zenei oktatásukat a Csíkszenttamási Önkormányzat biztosította számukra. Ez alatt az időszak alatt Urszuly Árpád karmester és zenetanár kollégái tanították a gyerekeket fuvola, klarinét, szaxofon, trombita, vadászkürt, tenorkürt, tuba, dob, harsona hangszereken játszani.

2011-től 5 évig Sándor Árpád karmester vezetésével működött a zenekar. A szülők anyagi támogatására tovább is szükség volt, de beérett a munka gyümölcse, hisz egy összeforrott kis csapat dolgozott együtt. Ebben az eltelt időszakban a falu kulturális életének szerves részét képezte felcsendülő fúvószene a március 15-ei megemlékezésekkor, a húsvéti határkerülés alkalmával, a 40 éves kortárstalálkozók ünnepén, a csíkszenttamási búcsús ünnep és falunapok alkalmával és bezárólag a hagyományos karácsonyi koncert megtartásával. Tudásukat térségszerte is megmutatták, hisz sok meghívást kaptak a Alcsík és Felcsík számos településére, rendszeres vendégszereplői a Balánbánya Városnapoknak, és minden évben részt vesznek a Felcsíki Fúvószenekarok Találkozóján. 2014-ben itt Csíkszenttamáson volt megrendezve ez a találkozó 7 vendégzenekar szereplésével, amelynek a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar volt a házigazdája. Magyarországi testvértelepüléseken is volt vendégszereplése a zenekarnak. Meghívást kaptak a Gyenesdiási, Szűcs-i, Tét-i, Forráskút-i és települések falu- illetve városnapi rendezvényeire ahol önálló koncertet tartottak. Ebben az évben turnén vett részt a zenekar, így Tét, Csetény, Gyenesdiás, és Székesfehérvár településeken tartottak koncertet. Ez alkalommal sikerült szorosabb kapcsolatot létrehozni a Tét-i testvértelepülés ifjúsági zenekarával.

A Csíkszenttamási Ifjúsági Zenekar működése óta Csíkszenttamás fiataljai közül körülbelül 80 diák próbálta ki a fúvószenélést, tanult hangszeren játszani, belekóstolva a zenei művészet ezen irányát. Továbbá sikerélménynek tekintjük, hogy többen közülük művészeti líceumban, művészeti egyetemen tanulnak, vagy végezték tanulmányaikat. Sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban is, hogy zeneszeretetüket továbbadhassák az elkövetkező generációknak!